Decalogul schiorilor

Regulile de conduita ale schiorilor. Schiorii amatori si de performanta, precum si utilizatorii de snowboard trebuie sa respecte urmatoarele reguli de conduita:

01
Sa schieze in asa fel incat sa nu puna in pericol viata altui schior sau sa ii cauzeze acestuia un prejudiciu.
02
Sa isi adapteze viteza si maniera proprie de a schia potrivit pregatirii tehnice, conditiei fizice, starii zapezii, gradului de dificultate al partiei, conditiilor atmosferice si densitatii traficului de pe partie.
03
Sa isi aleaga cu grija traiectoria pe care urmeaza sa coboare, in scopul protejarii schiorilor aflati in aval.
04
Sa depaseasca schiorul aflat in aval fie pe partea dfreapta, fie pe partea stanga, cu conditia ca aceasta depasire sa fie suficient de larga pentru o eventuala evolutie neasteptata a celui care urmeaza sa fie depasit.
05
Sa se asigure, printr-un examen atent al traficului din amonte si al celui din aval, ca atat el cat si alti schiori sunt in afara oricarui pericol cu ocazia traversarii unei partii sau reluarii parcursului dupa o oprire temporara pe aceasta.
06
Sa evite staționarea pe pârtie, mai ales pe porțiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, eliberați pârtia în cel mai scurt timp posibil.
07
Sa utilizeze numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri.
08
Sa respecte indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare instalate pe pârtie și pe traseele de schi pentru agrement.
09
Sa respecte marcajele internaționale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi.
10
Sa anunțe Dispeceratul Național Salvamont la numarul de telefon 0Salvamont (0725.826.668) în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate. Încercați să protejați accidentatul până la sosirea echipei de salvatori montani.